Elke poezenbaas weet dat kattenkruid een magisch effect heeft op je lieveling. Je hebt vast wel eens de filmpjes op het internet gezien waarbij een kat hevig aan het rollen is over de grond en kopjes geeft tegen de meest merkwaardige voorwerpen. Maar wat is het precies en hoe werkt het? In dit artikel vertel ik je meer over dit bijzondere kruid, want soms zien we door de bomen het bos (of de plant) niet meer.

Kattenkruid (ook wel Catnip) is een plant genaamd de Nepeta faassenii. Deze paarse schoonheid is familie van de munt en prachtig om in je tuin neer te zetten! Het kruid bestaat uit verschillende oliën, waaronder nepetalacton. Deze stof prikkelt bepaalde cellen achterin de neus van de kat, receptoren in het orgaan van Jacobson om precies te zijn. Zo zul je zien dat bij blootstelling aan kattenkruid je kat zal gaan “flehmen”, dit is het optrekken van de lippen zodat ze nóg scherper ruiken.

Nepetalacton heeft een mild-hallucinerende werking zodra je kat het inademt. Je zult merken dat je pluizenbol heerlijk gaat liggen rollen, miauwen en kopjes geven. Hij of zij is even niet op deze wereld en voelt zich euforisch. Het is dus niet zo gek dat dit kruid stressverlagend werkt én jullie band versterkt.
Dit effect is tijdelijk en zal rond de 10 tot 15 minuten duren, daarna is je kat een aantal uur niet meer gevoelig voor het kruid. Katten reageren al op het kleinste beetje catnip, dus wees voorzichtig met de dosering! Kattenkruid werkt niet verslavend en is niet schadelijk. Gebruik kattenkruid niet te veel en te vaak, want dat kan je kat chagrijnig en/of misselijk maken.

Ook reageren niet alle katten hetzelfde op kattenkruid. Sommige katten worden er agressief van of het kruid heeft helemaal geen effect. De gevoeligheid is erfelijk bepaald. Kittens zullen ook niet het typische gedrag laten zien, de gevoeligheid ontwikkelt zich namelijk pas bij een leeftijd van 6 tot 8 weken en is volledig ontwikkeld bij ongeveer 12 weken.

Misschien heeft jouw kat wel eens een zakje kruidenthee te pakken gehad en ging hij/zij daar vervolgens uitgebreid mee knuffelen. Je zult even raar hebben opgekeken, maar in de meeste rustgevende thee zit valeriaan en laat dat een goede vervanger zijn voor kattenkruid. Valeriaan komt van de Valeriana officinalis, een Europese plant die al eeuwenlang gebruikt wordt in de kruidengeneeskunde. Het werkt op jou ontspannend, kalmerend en helpt bij slapeloosheid. De geur van valeriaan doet katten denken aan feromonen die worden uitgestoten tijdens de paartijd. Mocht je kat dus geen interesse hebben in kattenkruid, dan kunnen jullie altijd nog een zakje kruidenthee delen.

In je zoektocht naar prikkelende speeltjes voor je vriend(in), zul je ook wel eens Madnip voorbij hebben zien komen. Madnip is krachtiger en fruitiger dan Catnip. Madnip komt van een speciale plant in de Aziatische bergen, het groeit op een hoogte van maar liefst 1500 (!) meter. Madnip wordt met de hand geoogst en op een speciale manier gedroogd. Het heeft een nog grotere aantrekkingskracht en jouw lieveling zal het dus wederom niet kunnen weerstaan. Madnip geeft katten een prettig en ontspannen gevoel. 

Ook Matatabi stokjes zullen je niet zijn ontgaan, het zijn de takken van de ​​Actinidia Polygama en deze plant is afkomstig uit de kiwifamilie. Het groeit met name in China en Japan. Het kouwen op de stokjes geeft je kat een prettig en ontspannen gevoel en het draagt bij aan gebitsreiniging. Het is niet schadelijk of verslavend voor je kat, integendeel: het is super gezond! Matatabi stokjes kun je los verkrijgen of zitten verwerkt in speeltjes.

Er zijn dus verschillende manieren om je kat gelukkig te maken. Tegenwoordig zijn er veel speeltjes op de markt die vooraf al gevuld zijn met kattenkruid, het nadeel hiervan is dat je niet weet aan hoeveel kattenkruid je kat wordt blootgesteld. Bosco speelgoed in combinatie met Erba kattenkruid van MiaCara biedt een oplossing hiervoor. Je vult de verschillende leuke vormen makkelijk zelf met wat gedroogd kattenkruid en plezier gegarandeerd! Erba kattenkruid kun je ook op plekken strooien waar je kat het liefst komt. 
Bij Bunker kattenhuis van District 70 zitten al twee samengeperste catnip ballen. Zo kun je een nieuwe mand of krabpaal ook extra aantrekkelijk maken door wat kattenkruid erop te leggen of te sprayen. Zo train je je huistijger direct om aan de krabpaal te krabben, win-win!

Als je je lieveling echt wil verwennen, maak dan thee van kattenkruid. Dit doe je met twee theelepels gedroogd kattenkruid per kop heet water. Laat het 10 tot 15 minuten trekken en goed afkoelen voordat je dit aan je kat serveert.
Maar ook voor de poezenbaas is kattenkruid een wondermiddel. Naast dat het jullie emotionele band versterkt, ondersteund thee van kattenkruid de spijsvertering en kunnen maag- en darmklachten worden verminderd. De thee heeft een frisse, licht pittige smaak.  Bovendien heeft de geur van kattenkruid een positief effect op je slaap en het werkt goed tegen muggen! Kattenkruid weert meerdere soorten insecten uit je tuin. Genoeg redenen dus om een aantal kattenkruid planten rondom je huis te planten.

Twijfel je nog? Neem gerust contact met ons op via e-mail of WhatsApp. We denken graag met je mee welke toepassingsvorm het beste is voor jouw kat.
Antraciet
Geel
Grijs
 24,95

Krabpalen & meubels

District 70 Stretch krabpaal

 59,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van chicats.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 11 reviews.