Categorie archieven: Kattengedrag

Zo maak je jouw kat zindelijk

Het is de grootste nachtmerrie van elke luxe poezenbaas: je kat doet haar plasje overal, maar niet in de kattenbak. Je kat doet het niet met opzet, sterker nog: ze hechten juist heel veel waarde aan een fijn en schoon potje! Dat betekent dat jij als baasje invloed hebt op de (on)zindelijkheid van je kat. Ik geef je een aantal tips voor de kattenbak, want met een paar kleine aanpassingen is het probleem vaak te verhelpen. Kat in het bakkie, toch?

De bak zelf

Je veeleisende viervoeter is kritisch als het aankomt op zijn/haar toilet. Allereerst is er een basisregel voor de hoeveelheid kattenbakken die je in huis moet hebben: Dit is altijd het aantal katten plus één extra. 

Sommige katten willen het liefste op een overdekte kattenbak, maar de meeste katten prefereren een open bak vanwege de frissere lucht en de mogelijkheid om de ruimte goed in de gaten te blijven houden. Een kat moet haar kont wel kunnen keren in de bak, dus zorg ervoor dat hij ruim genoeg is om te kunnen draaien.

We snappen ook dat je als luxe poezenbaas de kattenbak mooi wilt wegwerken of op een onopvallende plek wilt zetten. Met een van de stijlvolle en hippe kattenbakken van MiaCara of Hoopo denk je daar wel anders over. Zorg er echter wel voor dat de kattenbak op een rustige plek staat, je houdt zelf ook niet van pottenkijkers toch?

De kattenbakvulling

Je huistijger heeft een klein neusje, maar kan tot wel 80 miljoen geuren herkennen en verwerken. Dat is zo’n 16 keer beter dan de mens! Het is dus niet zo gek dat je kat zijn/haar uitwerpselen wilt begraven om nare geurtjes te maskeren. Zorg er dus eerst voor dat er genoeg korrels in de kattenbak zitten, minimaal zo’n 5 centimeter. Ga bij voorkeur voor een geurloze kattenbakvulling.

Schep het liefst twee keer per dag de kattenbak uit met een kattenbakschepje. Het liefst gebruik je hiervoor een stijlvolle én handige kattenbakschep met gaatjes erin, zodat je de drolletjes eruit zeeft. Maak de kattenbak minstens één keer per week goed schoon door de vulling weg te gooien en er doorheen te gaan met een sopje van warm water en een neutraal, niet-geurend schoonmaakmiddel. Sommige katten zijn zo veeleisend dat je dit zelfs meermaals per week moet doen.

Jouw reactie

Zoals eerder gezegd: Je kat doet het niet met opzet. Er is altijd een onderliggend probleem aan de hand waar jij iets mee moet. Straf je kat dus absoluut niet! Je kat begrijpt niet waarom hij/zij gestraft wordt en zal alleen maar meer stress gaan ervaren. Resultaat: de onzindelijkheid wordt alleen maar erger.

Zet je kat op vaste tijdstippen op de bak: ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds. Doe dit ook na het eten en drinken, slapen en spelen. Als je lieveling netjes op het potje is gegaan, beloon je hem/haar met een snoepje, aai of een leuk kattenspeeltje. Dit versterkt ook jullie band, win-win!

Stress, gedrag en medische oorzaken

Consulteer altijd je dierenarts, dit kan telefonisch of door langs te gaan in de praktijk. Het kan zijn dat je kat een blaasontsteking heeft, stress of een ander onderliggend medisch en/of gedragsprobleem. Sproeigedrag komt veel voor in de pubertijd en katten bakenen maar wat graag hun terrein af. Je dierenarts kan helpen om het probleem vast te stellen, te verhelpen en/of een uitgebreide analyse doen rondom het probleemgedrag.

Een ongelukje

Doet jouw kat per ongeluk toch een plasje buiten de bak? Maak dan direct schoon met azijn. Katten houden niet van de geur van azijn en het neutraliseert nare geurtjes. En vergeet niet direct de oorzaak te onderzoeken met bovenstaande tips.

Op zoek naar de beste design kattenbakken? ChiCats heeft een uitgebreid assortiment mooie kattenbakken van onder anderen Hoopo.

Antraciet
Roze
Wit
 144,95
Antraciet
Roze
Wit
 154,95
Antraciet
Roze
Wit

Kattenbakken

Hoopo® Poh kattenbak

 29,95
Antraciet
Wit
 8,95

8 raskatten en hun eigenzinnige karakters

8 raskatten en hun eigenzinnige karakters

Katten, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Van de chique Perzische langhaar, de stoere Maine Coon tot de knuffelige Britse korthaar. Er zijn inmiddels meer dan 50 erkende kattenrassen: kortharig, (half)langharig, dik, dun. Populaire katten zijn bij uitstek de Britse korthaar, Maine Coon en de Europese korthaar. Die laatste staat ook wel bekend als de huis-tuin-keuken-kat en hoewel deze niet tot de erkende kattenrassen behoort, is dit wel degelijk een favoriet bij veel huishoudens. In dit artikel vertel ik je meer over de verschillende soorten raskatten, hun karakters en van welke kattenproducten zij blij worden.

1 | Britse korthaar

De Britse korthaar is een populaire kat en dat is niet zo gek! De Britse korthaar past zich snel aan en is dus een ideale gezinskat. Met haar dikke, gedrongen lijfje en zachte vacht is ze erg schattig en knuffelbaar. Maar let op, de Britse korthaar kijkt graag de kat uit de boom en je zal dus eerst haar vertrouwen moeten winnen. Een hippe kattenmand met hoge randen of een mooi kattenhuis waar hij/zij zich kan terugtrekken en het personeel in de gaten kan houden, mag dus niet ontbreken. Maak het nog zachter met een knus kattendeken of kussen.

2 | Maine Coon

De Maine Coon is een fantastische en indrukwekkende kat om te zien, ze behoren tot de grootste soort ter wereld! Hoewel je op het eerste oog even kan schrikken van deze huistijger, is het karakter liefdevol en zachtaardig. Oja, en hij/zij is dol op water! Zorg er dus voor dat je altijd een leuke set voerbakken hebt staan met voldoende water om te spelen… Uhm, drinken!

3 | Europese korthaar

De Europese korthaar, in de volksmond ook wel de huis-tuin-keuken-kat. Ze zijn vaak een mengelmoesje van van alles en op het karakter is geen peil te trekken. Je kunt ze wel van alles aanleren, want ze zijn behoorlijk leergierig, speels en passen zich snel aan. Met de Europese korthaar kun je alle kanten op, dus ga los met verschillende soorten hippe kattenmanden, prikkelend speelgoed en mooie sets voerbakken!

4 | Perzische langhaar

De Perzische kat herken je direct aan haar edele, lange vacht en haar ingedrukte gezicht. Ze is dé koningin onder de raskatten: ze beweegt sierlijk en gedraagt zich chique en elegant. Ze is van nature niet heel actief en houdt ervan om te slapen en knuffelen. Verwen Hare Majesteit dus met verschillende zachte slaapplekken, zoals een velvet kattenmand van MiaCara.

5 | Noorse Boskat

De robuuste Noorse Boskat oogt wild, ruig en verovert menig kattenhart. Deze zachtaardige reus is speels en sportief. Ze zijn erg nieuwsgierig en vervelen zich snel, dus zorg voor voldoende lichamelijke en mentale uitdaging. Dat kan met onze collectie aan kattenspeeltjes van natuurlijke materialen of een hoge, mooie krabpaal.

6 | Heilige Birmaan

Hoe kun je er niet voor vallen? De Heilige Birmaan is een godin met haar prachtige saffier blauwe ogen en vacht van goud. Ze heeft een dikke vacht, is van nature vrij gedrongen en vatbaar voor overgewicht. Hiervoor biedt een slowfeeder een ideale uitkomst. 

Ze is lief, maar een tikkeltje bezitterig en trekt zich graag terug als het te druk wordt. Zorg dus voor een beschut kattenhuis.

7 | Bengaal

Een echte huistijger, letterlijk. De Bengaal is werkelijk uniek, omdat het een kruising is tussen een wilde kat en de huiskat. De Bengaal is leergierig, intelligent en slim. Bengalen leren graag verschillende trucjes en willen zichzelf blijven uitdagen. Het beste is om dit ook te stimuleren als poezenbaas, anders kiest ze haar eigen spelletjes. Laat je Bengaal uitrazen met verschillende speelplekken en uitdagend kattenspeelgoed.

8 | Ragdoll

De Ragdoll is erg aanhankelijk, een echte goedzak en laat alles met zich doen. Het is niet voor niets dat de Ragdoll ook wel “lappenpop” wordt genoemd. Zorg er dus voor dat jouw Ragdoll altijd dicht bij je in de buurt kan zijn en verweef creatieve slaapplekken in meubels. Zo kun jij rustig je koffie drinken, terwijl je lieveling naast je neer strijkt. 

Ben je van plan om een raskat in huis te nemen? Het voordeel is dat elke raskat zo zijn/haar eigen kenmerken en karakter heeft, waardoor het kiezen van een kat die past bij jouw omstandigheden en levensstijl makkelijker wordt. Lees je goed in en let goed op bij de aankoop. Bij bepaalde raskatten komen aandoeningen vaker voor. Vraag hiernaar bij de fokker en consulteer eventueel je dierenarts. 

Het magische effect van kattenkruid

Het magische effect van kattenkruid catnip

Elke poezenbaas weet dat kattenkruid een magisch effect heeft op je lieveling. Je hebt vast wel eens de filmpjes op het internet gezien waarbij een kat hevig aan het rollen is over de grond en kopjes geeft tegen de meest merkwaardige voorwerpen. Maar wat is het precies en hoe werkt het? In dit artikel vertel ik je meer over dit bijzondere kruid, want soms zien we door de bomen het bos (of de plant) niet meer.

Kattenkruid (ook wel Catnip) is een plant genaamd de Nepeta faassenii. Deze paarse schoonheid is familie van de munt en prachtig om in je tuin neer te zetten! Het kruid bestaat uit verschillende oliën, waaronder nepetalacton. Deze stof prikkelt bepaalde cellen achterin de neus van de kat, receptoren in het orgaan van Jacobson om precies te zijn. Zo zul je zien dat bij blootstelling aan kattenkruid je kat zal gaan “flehmen”, dit is het optrekken van de lippen zodat ze nóg scherper ruiken.

Nepetalacton heeft een mild-hallucinerende werking zodra je kat het inademt. Je zult merken dat je pluizenbol heerlijk gaat liggen rollen, miauwen en kopjes geven. Hij of zij is even niet op deze wereld en voelt zich euforisch. Het is dus niet zo gek dat dit kruid stressverlagend werkt én jullie band versterkt.
Dit effect is tijdelijk en zal rond de 10 tot 15 minuten duren, daarna is je kat een aantal uur niet meer gevoelig voor het kruid. Katten reageren al op het kleinste beetje catnip, dus wees voorzichtig met de dosering! Kattenkruid werkt niet verslavend en is niet schadelijk. Gebruik kattenkruid niet te veel en te vaak, want dat kan je kat chagrijnig en/of misselijk maken.

Ook reageren niet alle katten hetzelfde op kattenkruid. Sommige katten worden er agressief van of het kruid heeft helemaal geen effect. De gevoeligheid is erfelijk bepaald. Kittens zullen ook niet het typische gedrag laten zien, de gevoeligheid ontwikkelt zich namelijk pas bij een leeftijd van 6 tot 8 weken en is volledig ontwikkeld bij ongeveer 12 weken.

Misschien heeft jouw kat wel eens een zakje kruidenthee te pakken gehad en ging hij/zij daar vervolgens uitgebreid mee knuffelen. Je zult even raar hebben opgekeken, maar in de meeste rustgevende thee zit valeriaan en laat dat een goede vervanger zijn voor kattenkruid. Valeriaan komt van de Valeriana officinalis, een Europese plant die al eeuwenlang gebruikt wordt in de kruidengeneeskunde. Het werkt op jou ontspannend, kalmerend en helpt bij slapeloosheid. De geur van valeriaan doet katten denken aan feromonen die worden uitgestoten tijdens de paartijd. Mocht je kat dus geen interesse hebben in kattenkruid, dan kunnen jullie altijd nog een zakje kruidenthee delen.

In je zoektocht naar prikkelende speeltjes voor je vriend(in), zul je ook wel eens Madnip voorbij hebben zien komen. Madnip is krachtiger en fruitiger dan Catnip. Madnip komt van een speciale plant in de Aziatische bergen, het groeit op een hoogte van maar liefst 1500 (!) meter. Madnip wordt met de hand geoogst en op een speciale manier gedroogd. Het heeft een nog grotere aantrekkingskracht en jouw lieveling zal het dus wederom niet kunnen weerstaan. Madnip geeft katten een prettig en ontspannen gevoel. 

Ook Matatabi stokjes zullen je niet zijn ontgaan, het zijn de takken van de ​​Actinidia Polygama en deze plant is afkomstig uit de kiwifamilie. Het groeit met name in China en Japan. Het kouwen op de stokjes geeft je kat een prettig en ontspannen gevoel en het draagt bij aan gebitsreiniging. Het is niet schadelijk of verslavend voor je kat, integendeel: het is super gezond! Matatabi stokjes kun je los verkrijgen of zitten verwerkt in speeltjes.

Er zijn dus verschillende manieren om je kat gelukkig te maken. Tegenwoordig zijn er veel speeltjes op de markt die vooraf al gevuld zijn met kattenkruid, het nadeel hiervan is dat je niet weet aan hoeveel kattenkruid je kat wordt blootgesteld. Bosco speelgoed in combinatie met Erba kattenkruid van MiaCara biedt een oplossing hiervoor. Je vult de verschillende leuke vormen makkelijk zelf met wat gedroogd kattenkruid en plezier gegarandeerd! Erba kattenkruid kun je ook op plekken strooien waar je kat het liefst komt. 
Bij Bunker kattenhuis van District 70 zitten al twee samengeperste catnip ballen. Zo kun je een nieuwe mand of krabpaal ook extra aantrekkelijk maken door wat kattenkruid erop te leggen of te sprayen. Zo train je je huistijger direct om aan de krabpaal te krabben, win-win!

Als je je lieveling echt wil verwennen, maak dan thee van kattenkruid. Dit doe je met twee theelepels gedroogd kattenkruid per kop heet water. Laat het 10 tot 15 minuten trekken en goed afkoelen voordat je dit aan je kat serveert.
Maar ook voor de poezenbaas is kattenkruid een wondermiddel. Naast dat het jullie emotionele band versterkt, ondersteund thee van kattenkruid de spijsvertering en kunnen maag- en darmklachten worden verminderd. De thee heeft een frisse, licht pittige smaak.  Bovendien heeft de geur van kattenkruid een positief effect op je slaap en het werkt goed tegen muggen! Kattenkruid weert meerdere soorten insecten uit je tuin. Genoeg redenen dus om een aantal kattenkruid planten rondom je huis te planten.

Twijfel je nog? Neem gerust contact met ons op via e-mail of WhatsApp. We denken graag met je mee welke toepassingsvorm het beste is voor jouw kat.

Krabpalen & meubels

District 70 Stretch krabpaal

 69,95
 34,95
Antraciet
Geel
Grijs
 24,95
 5,95

6 tips om je huis catproof te maken

6 tips om je veeleisende viervoeter tevreden te houden

Zit je eraan te denken om je huishouden uit te breiden? Zorg ervoor dat je huis voldoet aan de hoge eisen van je viervoeter! Hieronder lees je hoe je dat doet.

1 | Leef je in

Bekijk je huis vanuit het oogpunt van jouw kat. Waar zou hij/zij het liefst willen gaan liggen, krabben en spelen? Katten kiezen vaak voor plekjes waar ze goed overzicht hebben over de ruimte. Ga dus bij voorkeur voor een hoge krabpaal en beloon je kat met een snoepje bij het krabben hieraan. Geen enkele poezenbaas zit erop te wachten om hiervoor de bank op te offeren.

2 | Imiteer het jachtgedrag

Katten hebben een sterk oerinstinct om te jagen. Alles wat ook maar een klein beetje beweegt is interessant en prikkelend, zeker voor kittens. Imiteer het jachtgedrag door te spelen met je kat, het versterkt jullie band! Verwen je huistijger met verschillende vormen en soorten speeltjes, eventueel met kattenkruid. Kattenkruid is ongevaarlijk en werkt stimulerend.

3 | Een knus nest

Na al dat jagen, rennen en vangen heerlijk opgerold wegdromen in een knus nest… Je viervoeter zoekt graag naar beschutte plekjes waar ze hun baasjes goed in de gaten kunnen houden. Zorg dus voor een overdekt kattenhuis of een kattenmandje met hoge randen, zodat je lieveling zich veilig en geborgen voelt. Maak het nog knusser met een zacht kussen of kattendeken 

4 | Let op gevaar

Nieuwsgierige kittens zullen alles in je woning gaan onderzoeken. Ze kunnen in en achter apparaten klimmen waar jij ze liever niet hebt. Ook losliggende snoeren zijn aantrekkelijk om op te kouwen. Katten houden van alles wat bungelt, dus zorg ervoor dat je leuke speelhengels in huis hebt en deze vastmaakt aan de krabpaal. Zo kan je kat zich ook vermaken als jij niet thuis bent.

5 | Eten zonder stress

Hongerige kittens kunnen zelf niet de inschatting maken wat ze wel en niet kunnen eten, dus zorg ervoor dat je geen etenswaren los laat liggen. Een aantrekkelijke voederplaats met voldoende vers water en brokjes kan niet ontbreken. Sommige katten zijn geneigd hun eten zo snel naar binnen te schrokken, dat dit kan zorgen voor maagklachten en overgeven. Een slowfeeder biedt hiervoor een uitkomst, het daagt je kat uit om op een rustig tempo te eten.

6 | Een schoon potje

Je kunt niet snel genoeg beginnen met de zindelijkheidstraining. Het is goed om te weten dat katten veeleisend zijn als het aankomt op hun toilet: Ze hechten veel waarde aan een goede hygiene, hebben een neus voor vieze geurtjes en willen het liefst in rust hun behoefte kunnen doen. Een mooie kattenbak is essentieel om in stijl hun behoefte te doen. Schep de kattenbak minimaal twee keer per dag uit en ververs een keer per week het kattengrind. Neem hierbij de hele kattenbak af met een sopje van warm water en een drupje afwasmiddel.

Ontdek nu alle producten in onze webshop via www.chicats.nl/shop/.

Halcyon Apawtment kattenhuis

 96,00

Aan het einde van de dag is niets fijner dan thuiskomen, ook voor je kat. Waar kan dat beter dan in dit hippe, houten kattenhuis van Halcyon? Het bijgeleverde pluche tapijt maakt het extra knus en door het krijtbordje weet het personeel dat de poes baas in eigen huis is.
De klauwen slijpen? Dat is geen probleem met het grote dak van krasvilt.

Levertijd: 2 tot 5 werkdagen


Lees meer

District 70 Casa Teddy kattenhuis

 44,95

Teddy stof is niet meer weg te denken uit het moderne interieur. Dit teddy kattenhuis van District 70 is een trendy en beschut plekje om te luieren, een heerlijk toevluchtsoord voor je viervoeter! Maak het touw los en vouw de mand plat, zo is het ook makkelijk mee te nemen.

Levertijd: 2 tot 3 werkdagen


Artikelnummer: N/B Categorieën: , , ,
Lees meer

District 70 Gift Set kattenspeelgoed

 12,95

Alles wat rinkelt en een beetje beweegt is interessant en prikkelend voor je huistijger. De gift set bestaat uit 3 soorten duurzame kattenspeeltjes: een bal, muis en dobbelsteen. Het perfecte cadeau op de verjaardag van je kat, maar ook leuk als je op kraamvisite gaat bij een kitten, met de feestdagen of gewoon zomaar. Leuk om te geven én te krijgen!

Levertijd: 2 tot 3 werkdagen


Categorie:
Lees meer

District 70 Timber kattenmand

 59,95

Timber van District 70 is een stevige, rieten kattenmand, het is lekker zacht voor je lieveling door het kussen in de mand. Spinnen gegarandeerd! Door de lichte kleur met de zwarte lijn erg stijlvol binnen een modern interieur.

Levertijd: 2 tot 3 werkdagen


Lees meer

Hoopo® Agua Smart drinkfontein

 79,95

Je viervoeter is van nature een slechte drinker, belangrijk dus om drinken zo aantrekkelijk mogelijk te maken! Dit doe je met de Agua Smart drinkfontein van Hoopo. Het stromende water is interessant en vind je kat lekker.

Agua is snoerloos, heeft een lange accuduur en een groot waterreservoir. Elke 24 uur schakelt de bacteriedodende UVC-lamp automatisch aan om alle bacteriën uit het drinkwater te verwijderen, zo heeft je kat altijd schoon drinkwater. Bovendien zorgt het filter ervoor dat de haren van je pluizenbol uit het water gefilterd worden en staat hij stevig op de vloer dankzij de bijgeleverde gel pads. Agua is een stijlvolle en praktische drinkfontein, fijn voor jou en je kat!

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen


Categorie:
Lees meer

Halcyon Playtime speelmat

 34,95

Playtime is een leuke speelmat waar je huistijger kan doen wat hij/zij wilt!

De mat is verdeeld over 3 gebieden:
De houten kat: waar je kat haar klauwen kan slijpen en de tanden kan reinigen.
De tunnel: waar je kat kan spelen, schuilen en slapen.
Het bont: waar je kat kan dutten na alle activiteiten.

Levertijd: 2 tot 5 werkdagen


Categorie:
Lees meer

Halcyon Hocus kattenhengel

 9,95

Een mooie kattenhengel van natuurlijke materialen, waaronder hout en hoogwaardig vilt. Hocus is een leuk vogeltje of vlinder waar je huistijger perfect op kan jagen.

Levertijd: 2 tot 5 werkdagen


Artikelnummer: N/B Categorie:
Lees meer

MiaCara Cesto kattenmand

 99,00

Opberger of kattenmand? Cesto is een multifunctioneel kattenproduct. Het kan werken als opberger voor kattenspeelgoed, maar nog veel liever als een zachte kattenmand.
Een bijpassende kattendeken of zacht kussen zorgen voor nog meer comfort.

De vezels waarvan Cesto gemaakt is, zijn grotendeels gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Dit is dus een super duurzame kattenmand en milieuvriendelijk geproduceerd!

Levertijd: 5 werkdagen


Artikelnummer: N/B Categorieën: , ,
Lees meer
De waardering van chicats.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 9 reviews.