Categorie archieven: Kattengedrag

Tips om je kat naar buiten te laten gaan

Tips om je kat naar buiten te laten gaan

Jouw (huis)tijger is van nature erg nieuwsgierig en onderzoekt maar al te graag de omgeving. Het huis van een kat is zijn/haar territorium, maar een buitenkat heeft nog een extra leefgebied. Als beschermende katten moeder en/of vader is het best spannend als jouw lieveling voor het eerst naar buiten gaat.  Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn om te weten voordat jouw kat de buitenomgeving kan gaan verkennen. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Als katten iets kleins of bewegends zien, dan gaan ze het inspecteren. Het is hun instinct. Buiten gebeurt er altijd wel iets interessants, vandaar dat katten vaak voor het raam zitten. Indien je je kat (nog) niet naar buiten wilt of kan laten, maak van je vensterbank een zachte en comfortabele plek met een Sunny Mat vensterbankmatje van Sunny Baskets

Je kat mag naar buiten vanaf een leeftijd van 6 maanden. Je kat is dan volledig ingeënt en beschermd tegen ziektes. Je kunt je kat laten steriliseren of castreren om sproeien of een zwangerschap tegen te gaan. 
Je kat heeft nu toegang tot een extra leefgebied. Maar waar moet je precies rekening mee houden? We sommen het hier voor je op.

Kattenluik

Zorg voor een kattenluik, zodat jouw tijger naar binnen en buiten kan. Wil je geen ongewenste gasten in huis? Neem dan een kattenluik die alleen open gaat met de chip van jouw kat. Zodra je kat naar binnen wilt, zal in de hals van jouw kat de chip worden gelezen en gaat het kattenluik open. Ook zijn er tegenwoordig veel kattenluiken die bedienbaar zijn via apps. Zo krijg je een melding wanneer je kat door het luik gaat. Extra leuk om te zien waar je kat uithangt als jij niet thuis bent.

Lichaamsbeweging

Je kat kan buiten al zijn/haar energie kwijt en zal binnen rustiger zijn. Indien je toch besluit om je kat binnen te houden, zorg dan voor leuke en uitdagende speeltjes zodat je kat zich niet gaat vervelen. In dit artikel vertelden we je al dat ChiCats een ruim assortiment aan hippe kattenspeeltjes heeft. Je shopt ze hier.

Prooien

Ze liggen binnen handbereik, het natuurlijke jachtinstinct wordt gestimuleerd. Bereid je voor op “cadeautjes”. Eventueel kun je je kat een halsbandje om doen met een belletje. Kies echter wel voor een bandje met een elastiek, zodat je lieveling niet vast kan komen te zitten. Kijk ook eens naar ons leuke assortiment aan kleurrijke en hippe kattenhalsbandjes van DWAM.

Kattenbak

Je zult merken dat de kattenbak veel minder wordt gebruikt, in de meeste gevallen kun je de bak helemaal weghalen. Geen gedoe meer met schoonhouden! Heb jij een binnenkat of is je viervoeter toch veeleisend rondom zijn/haar toilet? Met een mooie design kattenbak van Hoopo of MiaCara kan jouw kat in stijl zijn of haar behoefte doen. Je vindt ze hier in onze webshop.

Socialisering

Er wordt verondersteld dat katten een zogenaamde tweede socialisatieperiode kennen. Dit zou plaatsvinden als de kat tussen de 14 en 16 weken oud is. Het voordeel is dat buiten je kat leert omgaan met mensen en andere dieren. 

Gezondheid

De buitenomgeving kan invloed hebben op de gezondheid van je kat. Zo kan je kat kan ziek worden door andere katten of door bestrijdingsmiddelen uit andere tuinen. Ook loopt je kat het risico op een tekenbeet. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts.

Een buitenkat loopt ook het risico op ongelukken en verwondingen. Dit kan ontstaan door het verkeer, maar ook andere dieren kunnen je kat verwonden. 

Vermissing

Helaas worden jaarlijks meer dan 60.000 katten als vermist opgegeven. Je kat kan weglopen of per ongeluk ergens worden opgesloten, bijvoorbeeld in een schuur. Je kunt je vermiste huisdier registreren op Amivedi.

Ook is er een landelijke chipplicht voor katteneigenaren op komst. Dit betekent dat het verplicht wordt om je kat te laten chippen, dit geldt óók voor binnenkatten. Met een geregistreerde chip is een huisdier altijd naar de eigenaar terug te herleiden, omdat in de chip de gegevens van het baasje verwerkt staan. Hiermee wordt het ook makkelijker om eigenaren aan te kunnen spreken op hun verantwoordelijkheid. Zorg er dus voor dat je je kat chipt alvorens hem/haar naar buiten te laten!

Bij het naar buiten laten van je kat komen dus best wat dingen kijken. In het begin zul je je kat moeten helpen en trainen, bijvoorbeeld door hem/haar een aantal keer door het kattenluik te laten gaan. Houd de eerste tijd ook een oogje in het zeil, door de hoeveelheid prikkels van de nieuwe buitenwereld kan je kat stress ervaren. Stel je kat gerust door je kat te aaien en bij goed gedrag te belonen met wat lekkers.

Wil je buiten een zachte, veilige schuilplaats creëren voor jouw lieveling? Perla kattenhuis van MiaCara in zwart is gemaakt van stevige OEKO-TEX® garen en daarmee geschikt én stijlvol om buiten neer te zetten. Ditzelfde geldt voor de Gradino wandelementen, bekijk het snel op ChiCats!

Accessoires voor buitenkatten…

Beige
Zwart
 299,00 349,00
NEW!
 24,95
NEW!
NEW!
 24,95

Zo maak je je krabpaal aantrekkelijk voor je kat

MiaCara Pannello krabpaneel zwart

Je huistijger heeft dagelijks de behoefte om de klauwen te slijpen. Krabben ontspant je kat, maar is ook belangrijk voor nagelverzorging en het afbakenen van zijn/haar territorium. Als je je bank niet per se hiervoor ter beschikking wilt stellen, dan kun je maar beter een krabpaal aanschaffen. 

Het is voor jou als luxe poezenbaas een drama als je kat overal aan krabt, behalve aan de krabpaal. Je kunt je kat soms wel achter het (afgekrabde) behang plakken, maar met onderstaande tips zorg je ervoor dat je kat jouw mooie krabpaal wél gaat gebruiken!

Grootte van de krabpaal

Kleine krabpalen zijn leuk als je kittens hebt, maar jouw lieveling groeit als kool! (volwassen) Katten moeten zich helemaal kunnen uitrekken als hij/zij ergens aan krabt. Zorgt er dus voor dat je een grote krabpaal hebt die voldoende krab mogelijkheden biedt.

De plek van de krabpaal

De klassieke krabpaal met pluche en sisaltouw is niet aantrekkelijk om te zien, past niet in de meeste interieurs en zet je dus het liefst boven op zolder. Door je krabpaal in een hoekje weg te moffelen is dit een reden voor je kat om hem niet te gebruiken.

Zet een mooie, houten krabtoren zoals Torre van MiaCara in het midden van de ruimte, op een plek waar je kat veel tijd doorbrengt of op een plek waar jij vaak zit. Zo heeft je kat overzicht en voelt hij/zij zich veilig. Een stijlvolle krabtoren of krabmeubel van District 70 of MiaCara is een echte eye-catcher en wil je zeker niet in het verdomhoekje zetten!

Je kunt je (hippe) krabpaal op de looproute van je kat neerzetten. Je huistijger krabt immers graag op zijn vertrouwde looproute om daar zijn geur achter te laten. 

Train je kat

Leer je kat wat hij wél mag. Zo kun je je kat trainen door hem/haar te belonen als hij/zij op de gewenste plek krabt. Dit doe je door je lieveling een aai over haar bol te geven of te verwennen met een kattensnoepje. Je kat zal het lekkers of de aandacht linken aan het krabben, waardoor hij/zij dit gedrag gaat herhalen.

Het liefst train je je kat al vanaf dat hij/zij een kitten is. Zet je kitten geregeld met de nagels aan de krabpaal of doe het voor door te krabbelen met je eigen nagels. Combineer deze handelingen met het belonen en het liefst maak je hier een ritme van, bijvoorbeeld elke ochtend voor het eten geven. Katten zijn structuurjunkies, dus maak hier vooral gebruik van.

In dit artikel heb je kunnen lezen dat katten gek zijn op kattenkruid (ook wel catnip). Zo kun je een nieuwe krabpaal extra aantrekkelijk maken door wat kattenkruid er op te leggen. Tegenwoordig zijn er ook handige sprays verkrijgbaar, waarmee je de catnip verstuift op de plekken waar je huistijger mag krabben.

Je kat straffen?

Straffen is géén oplossing! Je kat begrijpt niet wat straf is en waarom het gebeurt. Je kat kan er zelfs angstig en gestrest van raken, wat het gedrag alleen maar versterkt. Onthoud dat straffen een uiting is van je eigen onmacht en frustratie. 

Probeer vooral te bedenken wat je kat je wilt vertellen en welke behoeftes hij/zij heeft: aandacht, spelen of te weinig ruimte om te krabben. Wees in al je acties consequent, want anders wordt het verwarrend. 

ChiCats heeft een ruim assortiment aan hippe en mooie krabpalen en krabmeubels. Bekijk deze nu in onze webshop.
Beige
Zwart

Krabpalen & meubels

MiaCara Torre krabpaal

Wit
Zwart

Krabpalen & meubels

MiaCara Pannello krabpaneel

Krabpalen & meubels

District 70 Stretch krabpaal

Zo maak je jouw kat zindelijk

Het is de grootste nachtmerrie van elke luxe poezenbaas: je kat doet haar plasje overal, maar niet in de kattenbak. Je kat doet het niet met opzet, sterker nog: ze hechten juist heel veel waarde aan een fijn en schoon potje! Dat betekent dat jij als baasje invloed hebt op de (on)zindelijkheid van je kat. Ik geef je een aantal tips voor de kattenbak, want met een paar kleine aanpassingen is het probleem vaak te verhelpen. Kat in het bakkie, toch?

De bak zelf

Je veeleisende viervoeter is kritisch als het aankomt op zijn/haar toilet. Allereerst is er een basisregel voor de hoeveelheid kattenbakken die je in huis moet hebben: Dit is altijd het aantal katten plus één extra. 

Sommige katten willen het liefste op een overdekte kattenbak, maar de meeste katten prefereren een open bak vanwege de frissere lucht en de mogelijkheid om de ruimte goed in de gaten te blijven houden. Een kat moet haar kont wel kunnen keren in de bak, dus zorg ervoor dat hij ruim genoeg is om te kunnen draaien.

We snappen ook dat je als luxe poezenbaas de kattenbak mooi wilt wegwerken of op een onopvallende plek wilt zetten. Met een van de stijlvolle en hippe kattenbakken van MiaCara of Hoopo denk je daar wel anders over. Zorg er echter wel voor dat de kattenbak op een rustige plek staat, je houdt zelf ook niet van pottenkijkers toch?

De kattenbakvulling

Je huistijger heeft een klein neusje, maar kan tot wel 80 miljoen geuren herkennen en verwerken. Dat is zo’n 16 keer beter dan de mens! Het is dus niet zo gek dat je kat zijn/haar uitwerpselen wilt begraven om nare geurtjes te maskeren. Zorg er dus eerst voor dat er genoeg korrels in de kattenbak zitten, minimaal zo’n 5 centimeter. Ga bij voorkeur voor een geurloze kattenbakvulling.

Schep het liefst twee keer per dag de kattenbak uit met een kattenbakschepje. Het liefst gebruik je hiervoor een stijlvolle én handige kattenbakschep met gaatjes erin, zodat je de drolletjes eruit zeeft. Maak de kattenbak minstens één keer per week goed schoon door de vulling weg te gooien en er doorheen te gaan met een sopje van warm water en een neutraal, niet-geurend schoonmaakmiddel. Sommige katten zijn zo veeleisend dat je dit zelfs meermaals per week moet doen.

Jouw reactie

Zoals eerder gezegd: Je kat doet het niet met opzet. Er is altijd een onderliggend probleem aan de hand waar jij iets mee moet. Straf je kat dus absoluut niet! Je kat begrijpt niet waarom hij/zij gestraft wordt en zal alleen maar meer stress gaan ervaren. Resultaat: de onzindelijkheid wordt alleen maar erger.

Zet je kat op vaste tijdstippen op de bak: ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds. Doe dit ook na het eten en drinken, slapen en spelen. Als je lieveling netjes op het potje is gegaan, beloon je hem/haar met een snoepje, aai of een leuk kattenspeeltje. Dit versterkt ook jullie band, win-win!

Stress, gedrag en medische oorzaken

Consulteer altijd je dierenarts, dit kan telefonisch of door langs te gaan in de praktijk. Het kan zijn dat je kat een blaasontsteking heeft, stress of een ander onderliggend medisch en/of gedragsprobleem. Sproeigedrag komt veel voor in de pubertijd en katten bakenen maar wat graag hun terrein af. Je dierenarts kan helpen om het probleem vast te stellen, te verhelpen en/of een uitgebreide analyse doen rondom het probleemgedrag.

Een ongelukje

Doet jouw kat per ongeluk toch een plasje buiten de bak? Maak dan direct schoon met azijn. Katten houden niet van de geur van azijn en het neutraliseert nare geurtjes. En vergeet niet direct de oorzaak te onderzoeken met bovenstaande tips.

Op zoek naar de beste design kattenbakken? ChiCats heeft een uitgebreid assortiment mooie kattenbakken van onder anderen Hoopo.

De beste kattenbakken…

Antraciet
Roze
Wit
 144,95
Antraciet
Roze
Wit
 154,95
Antraciet
Roze
Wit

Kattenbakken

Hoopo® Poh kattenbak

 29,95
Antraciet
Wit
 8,95

8 raskatten en hun eigenzinnige karakters

8 raskatten en hun eigenzinnige karakters

Katten, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Van de chique Perzische langhaar, de stoere Maine Coon tot de knuffelige Britse korthaar. Er zijn inmiddels meer dan 50 erkende kattenrassen: kortharig, (half)langharig, dik, dun. Populaire katten zijn bij uitstek de Britse korthaar, Maine Coon en de Europese korthaar. Die laatste staat ook wel bekend als de huis-tuin-keuken-kat en hoewel deze niet tot de erkende kattenrassen behoort, is dit wel degelijk een favoriet bij veel huishoudens. In dit artikel vertel ik je meer over de verschillende soorten raskatten, hun karakters en van welke kattenproducten zij blij worden.

1 | Britse korthaar

De Britse korthaar is een populaire kat en dat is niet zo gek! De Britse korthaar past zich snel aan en is dus een ideale gezinskat. Met haar dikke, gedrongen lijfje en zachte vacht is ze erg schattig en knuffelbaar. Maar let op, de Britse korthaar kijkt graag de kat uit de boom en je zal dus eerst haar vertrouwen moeten winnen. Een hippe kattenmand met hoge randen of een mooi kattenhuis waar hij/zij zich kan terugtrekken en het personeel in de gaten kan houden, mag dus niet ontbreken. Maak het nog zachter met een knus kattendeken of kussen.

2 | Maine Coon

De Maine Coon is een fantastische en indrukwekkende kat om te zien, ze behoren tot de grootste soort ter wereld! Hoewel je op het eerste oog even kan schrikken van deze huistijger, is het karakter liefdevol en zachtaardig. Oja, en hij/zij is dol op water! Zorg er dus voor dat je altijd een leuke set voerbakken hebt staan met voldoende water om te spelen… Uhm, drinken!

3 | Europese korthaar

De Europese korthaar, in de volksmond ook wel de huis-tuin-keuken-kat. Ze zijn vaak een mengelmoesje van van alles en op het karakter is geen peil te trekken. Je kunt ze wel van alles aanleren, want ze zijn behoorlijk leergierig, speels en passen zich snel aan. Met de Europese korthaar kun je alle kanten op, dus ga los met verschillende soorten hippe kattenmanden, prikkelend speelgoed en mooie sets voerbakken!

4 | Perzische langhaar

De Perzische kat herken je direct aan haar edele, lange vacht en haar ingedrukte gezicht. Ze is dé koningin onder de raskatten: ze beweegt sierlijk en gedraagt zich chique en elegant. Ze is van nature niet heel actief en houdt ervan om te slapen en knuffelen. Verwen Hare Majesteit dus met verschillende zachte slaapplekken, zoals een velvet kattenmand van MiaCara.

5 | Noorse Boskat

De robuuste Noorse Boskat oogt wild, ruig en verovert menig kattenhart. Deze zachtaardige reus is speels en sportief. Ze zijn erg nieuwsgierig en vervelen zich snel, dus zorg voor voldoende lichamelijke en mentale uitdaging. Dat kan met onze collectie aan kattenspeeltjes van natuurlijke materialen of een hoge, mooie krabpaal.

6 | Heilige Birmaan

Hoe kun je er niet voor vallen? De Heilige Birmaan is een godin met haar prachtige saffier blauwe ogen en vacht van goud. Ze heeft een dikke vacht, is van nature vrij gedrongen en vatbaar voor overgewicht. Hiervoor biedt een slowfeeder een ideale uitkomst. 

Ze is lief, maar een tikkeltje bezitterig en trekt zich graag terug als het te druk wordt. Zorg dus voor een beschut kattenhuis.

7 | Bengaal

Een echte huistijger, letterlijk. De Bengaal is werkelijk uniek, omdat het een kruising is tussen een wilde kat en de huiskat. De Bengaal is leergierig, intelligent en slim. Bengalen leren graag verschillende trucjes en willen zichzelf blijven uitdagen. Het beste is om dit ook te stimuleren als poezenbaas, anders kiest ze haar eigen spelletjes. Laat je Bengaal uitrazen met verschillende speelplekken en uitdagend kattenspeelgoed.

8 | Ragdoll

De Ragdoll is erg aanhankelijk, een echte goedzak en laat alles met zich doen. Het is niet voor niets dat de Ragdoll ook wel “lappenpop” wordt genoemd. Zorg er dus voor dat jouw Ragdoll altijd dicht bij je in de buurt kan zijn en verweef creatieve slaapplekken in meubels. Zo kun jij rustig je koffie drinken, terwijl je lieveling naast je neer strijkt. 

Ben je van plan om een raskat in huis te nemen? Het voordeel is dat elke raskat zo zijn/haar eigen kenmerken en karakter heeft, waardoor het kiezen van een kat die past bij jouw omstandigheden en levensstijl makkelijker wordt. Lees je goed in en let goed op bij de aankoop. Bij bepaalde raskatten komen aandoeningen vaker voor. Vraag hiernaar bij de fokker en consulteer eventueel je dierenarts. 

Het magische effect van kattenkruid

Het magische effect van kattenkruid catnip

Elke poezenbaas weet dat kattenkruid een magisch effect heeft op je lieveling. Je hebt vast wel eens de filmpjes op het internet gezien waarbij een kat hevig aan het rollen is over de grond en kopjes geeft tegen de meest merkwaardige voorwerpen. Maar wat is het precies en hoe werkt het? In dit artikel vertel ik je meer over dit bijzondere kruid, want soms zien we door de bomen het bos (of de plant) niet meer.

Kattenkruid (ook wel Catnip) is een plant genaamd de Nepeta faassenii. Deze paarse schoonheid is familie van de munt en prachtig om in je tuin neer te zetten! Het kruid bestaat uit verschillende oliën, waaronder nepetalacton. Deze stof prikkelt bepaalde cellen achterin de neus van de kat, receptoren in het orgaan van Jacobson om precies te zijn. Zo zul je zien dat bij blootstelling aan kattenkruid je kat zal gaan “flehmen”, dit is het optrekken van de lippen zodat ze nóg scherper ruiken.

Nepetalacton heeft een mild-hallucinerende werking zodra je kat het inademt. Je zult merken dat je pluizenbol heerlijk gaat liggen rollen, miauwen en kopjes geven. Hij of zij is even niet op deze wereld en voelt zich euforisch. Het is dus niet zo gek dat dit kruid stressverlagend werkt én jullie band versterkt.
Dit effect is tijdelijk en zal rond de 10 tot 15 minuten duren, daarna is je kat een aantal uur niet meer gevoelig voor het kruid. Katten reageren al op het kleinste beetje catnip, dus wees voorzichtig met de dosering! Kattenkruid werkt niet verslavend en is niet schadelijk. Gebruik kattenkruid niet te veel en te vaak, want dat kan je kat chagrijnig en/of misselijk maken.

Ook reageren niet alle katten hetzelfde op kattenkruid. Sommige katten worden er agressief van of het kruid heeft helemaal geen effect. De gevoeligheid is erfelijk bepaald. Kittens zullen ook niet het typische gedrag laten zien, de gevoeligheid ontwikkelt zich namelijk pas bij een leeftijd van 6 tot 8 weken en is volledig ontwikkeld bij ongeveer 12 weken.

Misschien heeft jouw kat wel eens een zakje kruidenthee te pakken gehad en ging hij/zij daar vervolgens uitgebreid mee knuffelen. Je zult even raar hebben opgekeken, maar in de meeste rustgevende thee zit valeriaan en laat dat een goede vervanger zijn voor kattenkruid. Valeriaan komt van de Valeriana officinalis, een Europese plant die al eeuwenlang gebruikt wordt in de kruidengeneeskunde. Het werkt op jou ontspannend, kalmerend en helpt bij slapeloosheid. De geur van valeriaan doet katten denken aan feromonen die worden uitgestoten tijdens de paartijd. Mocht je kat dus geen interesse hebben in kattenkruid, dan kunnen jullie altijd nog een zakje kruidenthee delen.

In je zoektocht naar prikkelende speeltjes voor je vriend(in), zul je ook wel eens Madnip voorbij hebben zien komen. Madnip is krachtiger en fruitiger dan Catnip. Madnip komt van een speciale plant in de Aziatische bergen, het groeit op een hoogte van maar liefst 1500 (!) meter. Madnip wordt met de hand geoogst en op een speciale manier gedroogd. Het heeft een nog grotere aantrekkingskracht en jouw lieveling zal het dus wederom niet kunnen weerstaan. Madnip geeft katten een prettig en ontspannen gevoel. 

Ook Matatabi stokjes zullen je niet zijn ontgaan, het zijn de takken van de ​​Actinidia Polygama en deze plant is afkomstig uit de kiwifamilie. Het groeit met name in China en Japan. Het kouwen op de stokjes geeft je kat een prettig en ontspannen gevoel en het draagt bij aan gebitsreiniging. Het is niet schadelijk of verslavend voor je kat, integendeel: het is super gezond! Matatabi stokjes kun je los verkrijgen of zitten verwerkt in speeltjes.

Er zijn dus verschillende manieren om je kat gelukkig te maken. Tegenwoordig zijn er veel speeltjes op de markt die vooraf al gevuld zijn met kattenkruid, het nadeel hiervan is dat je niet weet aan hoeveel kattenkruid je kat wordt blootgesteld. Bosco speelgoed in combinatie met Erba kattenkruid van MiaCara biedt een oplossing hiervoor. Je vult de verschillende leuke vormen makkelijk zelf met wat gedroogd kattenkruid en plezier gegarandeerd! Erba kattenkruid kun je ook op plekken strooien waar je kat het liefst komt. 
Bij Bunker kattenhuis van District 70 zitten al twee samengeperste catnip ballen. Zo kun je een nieuwe mand of krabpaal ook extra aantrekkelijk maken door wat kattenkruid erop te leggen of te sprayen. Zo train je je huistijger direct om aan de krabpaal te krabben, win-win!

Als je je lieveling echt wil verwennen, maak dan thee van kattenkruid. Dit doe je met twee theelepels gedroogd kattenkruid per kop heet water. Laat het 10 tot 15 minuten trekken en goed afkoelen voordat je dit aan je kat serveert.
Maar ook voor de poezenbaas is kattenkruid een wondermiddel. Naast dat het jullie emotionele band versterkt, ondersteund thee van kattenkruid de spijsvertering en kunnen maag- en darmklachten worden verminderd. De thee heeft een frisse, licht pittige smaak.  Bovendien heeft de geur van kattenkruid een positief effect op je slaap en het werkt goed tegen muggen! Kattenkruid weert meerdere soorten insecten uit je tuin. Genoeg redenen dus om een aantal kattenkruid planten rondom je huis te planten.

Twijfel je nog? Neem gerust contact met ons op via e-mail of WhatsApp. We denken graag met je mee welke toepassingsvorm het beste is voor jouw kat.

Krabpalen & meubels

District 70 Stretch krabpaal

 59,95
+
Uitverkocht
 34,95
Antraciet
Geel
Grijs
 24,95
 5,95

6 tips om je huis catproof te maken

ChiCats Blog - 6 tips om je huis catproof te maken

Zit je eraan te denken om je huishouden uit te breiden? Zorg ervoor dat je huis voldoet aan de hoge eisen van je viervoeter! Hieronder lees je hoe je dat doet.

1 | Leef je in

Bekijk je huis vanuit het oogpunt van jouw kat. Waar zou hij/zij het liefst willen gaan liggen, krabben en spelen? Katten kiezen vaak voor plekjes waar ze goed overzicht hebben over de ruimte. Ga dus bij voorkeur voor een hoge krabpaal en beloon je kat met een snoepje bij het krabben hieraan. Geen enkele poezenbaas zit erop te wachten om hiervoor de bank op te offeren.

2 | Imiteer het jachtgedrag

Katten hebben een sterk oerinstinct om te jagen. Alles wat ook maar een klein beetje beweegt is interessant en prikkelend, zeker voor kittens. Imiteer het jachtgedrag door te spelen met je kat, het versterkt jullie band! Verwen je huistijger met verschillende vormen en soorten speeltjes, eventueel met kattenkruid. Kattenkruid is ongevaarlijk en werkt stimulerend.

3 | Een knus nest

Na al dat jagen, rennen en vangen heerlijk opgerold wegdromen in een knus nest… Je viervoeter zoekt graag naar beschutte plekjes waar ze hun baasjes goed in de gaten kunnen houden. Zorg dus voor een overdekt kattenhuis of een kattenmandje met hoge randen, zodat je lieveling zich veilig en geborgen voelt. Maak het nog knusser met een zacht kussen of kattendeken 

4 | Let op gevaar

Nieuwsgierige kittens zullen alles in je woning gaan onderzoeken. Ze kunnen in en achter apparaten klimmen waar jij ze liever niet hebt. Ook losliggende snoeren zijn aantrekkelijk om op te kouwen. Katten houden van alles wat bungelt, dus zorg ervoor dat je leuke speelhengels in huis hebt en deze vastmaakt aan de krabpaal. Zo kan je kat zich ook vermaken als jij niet thuis bent.

5 | Eten zonder stress

Hongerige kittens kunnen zelf niet de inschatting maken wat ze wel en niet kunnen eten, dus zorg ervoor dat je geen etenswaren los laat liggen. Een aantrekkelijke voederplaats met voldoende vers water en brokjes kan niet ontbreken. Sommige katten zijn geneigd hun eten zo snel naar binnen te schrokken, dat dit kan zorgen voor maagklachten en overgeven. Een slowfeeder biedt hiervoor een uitkomst, het daagt je kat uit om op een rustig tempo te eten.

6 | Een schoon potje

Je kunt niet snel genoeg beginnen met de zindelijkheidstraining. Het is goed om te weten dat katten veeleisend zijn als het aankomt op hun toilet: Ze hechten veel waarde aan een goede hygiene, hebben een neus voor vieze geurtjes en willen het liefst in rust hun behoefte kunnen doen. Een mooie kattenbak is essentieel om in stijl hun behoefte te doen. Schep de kattenbak minimaal twee keer per dag uit en ververs een keer per week het kattengrind. Neem hierbij de hele kattenbak af met een sopje van warm water en een drupje afwasmiddel.

Ontdek nu alle producten in onze webshop via www.chicats.nl/shop/.

Cosy & Dozy Catwalk Rest wandplank voor katten

 129,00

Rust, hoogte en comfort. Deze klassieke houten wandplank voor katten van Cosy & Dozy heeft alles wat je kat wilt. Op het houten vlak met kussen kan je huistijger chillen en het personeel goed in de gaten houden.

De Catwalk Rest is gemaakt van beuken multiplex: met de hand geschuurd en geverfd. Het materiaal van het kussen is een zeer duurzame meubelstof, die bestand is tegen kattenklauwen. Het kussen kan er niet afglijden, omdat het met drukknopen aan de plank is bevestigd. De bijgeleverde metalen steunen geven de plank een zwevend design en zorgen ervoor dat er moeiteloos een (grote) kat op kan liggen. De maximale belasting is 25 kg.

Dankzij de verschillende kleuren planken en kussens, kun je de plank geheel afstemmen op jouw interieur. Een lust voor het oog in elke woonstijl!

Combineer meerdere planken met elkaar of maak van je wand een heus klim- en speelparadijs met de Cosy & Dozy Climbing Steps.

De set is klaar om op te hangen! Het bevat pluggen en schroeven, twee gaten in de muur zijn voldoende.

Levertijd: 3 tot 5 werkdagen


Artikelnummer: N/B Categorieën: , , ,
Lees meer

Hoopo® Hydr Ultra Clean drinkfontein

 79,95

Je viervoeter is van nature een slechte drinker, belangrijk dus om drinken zo aantrekkelijk mogelijk te maken! Dit doe je met de Hydr Ultra Clean drinkfontein van Hoopo.
Het water loopt automatisch elke 15 minuten, dat maakt het drinken interessant, gezond en lekker!

Hydr is super stil en snoerloos, heeft een lange accuduur (tot 14 dagen!) en een groot waterreservoir van 1,8 liter. Elke 24 uur schakelt de bacteriedodende UVC-lamp automatisch aan om alle bacteriën uit het drinkwater te verwijderen. Bovendien zorgt het Ultra Clean Filter ervoor dat de haren van je pluizenbol uit het water gefilterd worden. Zo heeft je kat altijd schoon drinkwater.
Het platte design voorkomt snorhaar overprikkeling en de ergonomische afmetingen dragen bij aan een gezonde drinkhouding, dus het is ook goed voor (oudere) katten met artritis.

Hydr is niet alleen praktisch, maar ook nog eens een stijlvol design. Fijn voor jou en je kat!

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen


Categorie:
Lees meer

Hoopo® Ring slowfeeder

 19,95

Verspreid kattenvoer in deze hippe slowfeeder, zodat je kat gestimuleerd wordt om rustig te eten. Dat voorkomt schrokken en buikklachten. Vanwege het brede, ondiepe ontwerp is de Ring een fijne voerbak voor katten met een platte(re) kop, zoals de Britse Korthaar.

Dankzij het stijlvolle ontwerp en verschillende kleuren staat de Ring mooi in uw interieur en is leuk te matchen met de Tower voer- en drinkbak. Of maak van je voederplaats een echte blikvanger door te mixen en matchen met onze collectie aan voer- en drinkbakken van verschillende merken.

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen


Artikelnummer: N/B Categorie:
Lees meer

Labbvenn Manno kattendeken

 69,00

Verhoog het comfort gehalte van je kattenmand, krabpaal of bank met een kattendeken van Labbvenn. Creëer met Manno een zachte plek voor jouw lieveling en droom weg bij het ronde lijnenspel.

Levertijd: 2 tot 5 werkdagen


Lees meer

Labbvenn Otsa kattendeken

 69,00

Verhoog het comfort gehalte van je kattenmand, krabpaal of bank met een kattendeken van Labbvenn. Creëer met Otsa een zachte plek voor jouw lieveling en droom weg bij het fijne lijnenspel.

Levertijd: 2 tot 5 werkdagen


Lees meer

MiaCara Desco Wood voerbakken

 139,00 199,00

Desco Wood van MiaCara is een mooie set houten voerbakken, een echte musthave voor jouw pluizenbol!
De hoogte van het frame zorgt ervoor dat jouw kat comfortabel kan eten en door siliconen ringen langs de rand rammelen de bakjes niet in het frame.

Desco is verkrijgbaar met porseleinen of RVS schaaltjes.

Levertijd: 5 werkdagen


Artikelnummer: N/B Categorie:
Lees meer

Hoopo® Scoop kattenbakschepje met houder

 8,95

Scoop van Hoopo is een super handig kattenbakschepje, ontworpen om de kattenbak heel eenvoudig schoon te maken. Het laat het grit snel door en produceert minimaal stof.
Dankzij het moderne design met de scherpe contouren, ligt het schepje prettig in de hand en kom je in alle hoeken van de kattenbak.

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen


Artikelnummer: N/B Categorieën: ,
Lees meer

District 70 Tuck kattenmand

 44,95

Deze hippe kattenmand van ribstof is een zijdezachte plek waar jouw lieveling opgerold kan liggen slapen. De hoge randen van Tuck zorgen voor veiligheid en geborgenheid.
Ribstof is niet meer weg te denken uit het moderne interieur. De 3 moderne kleuren geven een warme en stijlvolle uitstraling in jouw woning.

Levertijd: 2 tot 3 werkdagen


Artikelnummer: N/B Categorieën: , ,
Lees meer
De waardering van chicats.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 9 reviews.