Categorie archieven: Verzorging

Een kat, wat kost dat nou?

Een kat, wat kost dat nou?

Krijg je binnenkort een kat of overweeg je een kat in huis te nemen? Dan is het goed om te weten hoeveel geld je daar aan kwijt bent. De kosten voor een kat gaan namelijk verder dan alleen de aankoop of het voer. Je krijgt te maken met maandelijks terugkerende kosten voor je kat. Ook kun je niet voorkomen dat je kat ziek wordt, waardoor je te maken krijgt met onverwachte dierenartskosten. Het is belangrijk om al deze kosten te overwegen voordat je een kat aanschaft, zodat je goed voorbereid bent op de financiële verantwoordelijkheid van het bezitten van een huisdier. In dit blogartikel vertellen we jou wat een kat kost. 

De aanschaf

Hoeveel je voor je kat of kitten moet betalen, is afhankelijk van het soort kat dat je koopt. Je kunt een kat kopen bij het asiel, particulieren of een cattery (fokker). De prijs voor een raskat begint bij zo’n €600,-. Voor een kat zonder stamboom betaal je meestal een bedrag tussen de € 100,- en € 400,-. Een ‘huis-tuin- en keukenkat’ kun je soms voor minder dan €100 of zelfs gratis ergens ophalen. Vraag altijd na wat je krijgt voor dit bedrag. Koop je bijvoorbeeld een kitten via de het dierenasiel, dan zitten kosten voor chippen, inenten en ontwormmiddel vaak bij de prijs in. Vaak kun je hier met particulieren, een asiel of cattery ook goede afspraken over maken. 

(Hippe) kattenspullen

Mocht je binnenkort een kitten in huis krijgen, dan moet je daar van te voren een aantal spullen voor kopen. Denk aan een kattenbak, voerbakken, krab- en slaapplekken en speeltjes. Kattenspullen zijn er in allerlei prijssegmenten. Bij ChiCats koop je je gehele katten inboedel al voor een totaal van €150,-. Kijk eens naar de leuke en betaalbare kattenspullen van Hoopo of District 70. Ga je liever voor design kattenmeubels, bijvoorbeeld van Labbvenn of MiaCara? Bedenk dan dat daar ook een hoger prijskaartje aan vast zit. Bekijk onze webshop voor luxe en hippe kattenspullen in allerlei prijssegmenten.

Eerder vertelden we je al welke benodigdheden je moet hebben bij de aanschaf van je eerste kitten of kat. Dat artikel lees je hier. Onze ChiCats Kitten Checklist download je via deze link.

Eenmalige kosten

Aan het nemen van een kat zitten ook eenmalige kosten, zoals het chippen en steriliseren of castreren van je kat. Er is een landelijke chipplicht voor katteneigenaren op komst. In dit artikel vertellen we daar meer over. Het chippen van een kat kost tussen de 40 en 80 euro. Het castreren van een kater is goedkoper dan het steriliseren van een poes. De gemiddelde kosten van castreren liggen rond de 50 en 75 euro, terwijl je bij steriliseren eerder moet denken aan 115 tot 150 euro.

Maandelijkste kosten

Een kat kost iedere maand geld. Zo moet je je kat geregeld laten ontwormen, ontvlooien en vaccineren. Ook een jaarlijkse controle bij de dierenarts is een belangrijk onderdeel voor het gezond houden van je kat. Het is raadzaam om elke maand geld apart te zetten voor de dierenarts, voor onvoorziene situaties kan het fijn zijn om een spaarpotje te hebben. 

Natuurlijk heb je ook iedere maand voer en (eventueel) kattenbakgrit nodig. Afhankelijk van welk voer je kat krijgt en wat voor grit je koopt, ben je daar zo’n € 50,- per maand aan kwijt.

Heb je gekozen voor een langharige kat? Dan heeft jouw nieuwe vriendje nog wat extra verzorging nodig, zoals regelmatig borstelen of een bezoek aan een trimsalon. Zoek van tevoren goed uit wat je zelf kunt doen aan verzorging en wat de kosten voor een trimsalon zijn. 

Ben je van plan om je kat een aantal keer per jaar naar een opvang te brengen? Dan is het ook goed om deze kosten van tevoren te berekenen en eventueel per maand te sparen. Indien je je kat meeneemt op reis, dan zitten hier reiskosten aan verbonden. 

Besparen?

Als baasje ben je verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van je kat, besparen op zorg doe je liever niet. Ook is voorkomen beter dan genezen. Goede voeding, aandacht voor de natuurlijke behoefte van de kat en goede preventieve zorg houden de kat zo gezond mogelijk. Toch kunnen er onverwachts problemen ontstaan waarbij de kosten hoog kunnen uitvallen. Kun je dit niet betalen? Dan biedt een huisdierenverzekering een goede oplossing om dergelijke onverwachte kosten op te vangen. Huisdierverzekeringen bieden verschillende dekkingen en prijzen, afhankelijk van ras, leeftijd en locatie. 

Besparen kun je doen door verschillende producten met elkaar te vergelijken. Bijvoorbeeld welk kattenbakgrit en voer je koopt. Hier zit namelijk een groot verschil in.

De kosten van een kat hangen dus af van veel factoren. Je kunt er vanuit gaan dat een kat met gemak €100,- per maand kost. Een goede financiële planning zorgt ervoor dat je de kat ten aller tijden de beste verzorging kan geven.

Leuke kattenspullen voor jouw (eerste) kat

Bruin
Wit
Zwart
 199,95
Beige
Donkergroen
 8,99 13,99
Antraciet
Cognac
Wit
 54,99
Beige
Zwart
 79,95
Beige
Zwart
 39,95
Antraciet
Wit
 29,95
BESTSELLER!
Antraciet
Beige
Grijs
Lichtblauw
 5,95
Antraciet
Beige
Donkergroen
Geel
Grijsblauw
Lichtblauw
Lichtgroen
Roze
 54,95
Antraciet
Beige
Bruin
Wit
 34,95
Antraciet
Wit
 144,95

ChiCats Kitten Checklist: alles voor je (eerste) kat

ChiCats Blog - De Kitten Checklist. Alles voor jouw eerste kat!

Katten zijn geliefde huisdieren die ons hart stelen met hun zachte vacht, schattige snoet en speelse persoonlijkheid. Je wilt je nieuwe beste vriend(in) straks met open armen verwelkomen in jouw territorium. Daarvoor is het belangrijk dat je een aantal (hippe) kattenspullen in huis haalt en het een en ander regelt.  

Zometeen heb je je handen vol aan je huistijger(tje), dus bereid je goed voor! Dat doe je met onze ChiCats Kitten Checklist. We hebben alle benodigdheden en andere praktische regelzaken voor jouw (eerste) kat op een rij gezet. En om het nóg makkelijker te maken, staat alles in een PDF document. Printen en afvinken maar!

ChiCats Blog - De Kitten Checklist. Alles voor jouw eerste kat!
Klik hier om te downloaden!

Je kat verdient het beste en bij ChiCats hebben we dat! Shop hier jouw moderne kattenproducten.

De waardering van chicats.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 11 reviews.